VLISSINGEN - Een oplettende inwoner van Vlissingen kreeg een verdacht telefoontje. Wat daarna gebeurde, leidde tot een geplande politieactie en meerdere aanhoudingen.


De politie hield donderdagavond 9 mei 2025 in Vlissingen drie verdachten aan die betrokken waren bij helpdeskfraude. Ze probeerden een 61-jarige man op te lichten door zich voor te doen als bankmedewerkers en een afspraak bij hem thuis te maken om zogenaamd waardevolle spullen en zijn pinpas op te halen.

De man kreeg eerder die dag een bericht waarin stond dat iemand toegang probeerde te krijgen tot zijn bankrekening. Vervolgens werd hij benaderd met het verzoek om thuis een afspraak te maken. De man vertrouwde het niet en schakelde direct de politie in.

Rechercheurs startten direct een onderzoek en zetten een val op. Eén van hen nam plaats in de woning van het slachtoffer en wachtte daar op de verdachte.

Drie verdachten aangehouden


Toen een van de verdachten aanbelde en vroeg om de pinpas, grepen agenten in. De jongen had door dat het om een val ging en sloeg op de vlucht. Twee andere verdachten stonden buiten klaar op een e-bike en een scooter om hem te helpen ontsnappen.

De politie wist hen alle drie aan te houden. Het gaat om een 22-jarige man uit Middelburg en twee jongens van 16 en 22 jaar uit Vlissingen.

Stijging van meldingen nepagenten


De politie krijgt bijna dagelijks meldingen over nepagenten. Ze melden zich telefonisch of aan de deur met een verhaal over mogelijke (inbraak)risico’s op het adres van het slachtoffer. Er moeten vervolgens zo snel mogelijk waardevolle spullen worden veiliggesteld. Het gaat vanzelfsprekend niet om agenten, maar criminelen. Daar trap je toch niet in? Zeker wel! Dagelijks maken nepagenten slachtoffers en de schade loopt soms in de duizenden euro’s. De criminelen hebben zich vaak goed voorbereid en beschikken over veel informatie van hun slachtoffer. Daarmee kan het lijken alsof het écht om de politie gaat. Soms dragen ze zelfs een (deel van het) uniform.

Zo zien we ook dat er diverse meldingen van bankhelpdeskfraude blijven binnenkomen. Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij slachtoffers telefonisch worden benaderd door personen die zich voordoen als bankmedewerkers. Ze wijzen de slachtoffers erop dat het geld op hun bankrekening(en) niet meer veilig zou zijn en zetten hen vervolgens onder druk om hun geld veilig te stellen (al dan niet met hulp). In werkelijkheid maken de slachtoffers het geld over naar een rekening die onder controle staat van de oplichters.

Criminelen bedenken steeds meer trucs


Naast nepagenten zijn er meer trucs waarmee criminelen slachtoffers geld of waardevolle spullen afhandig proberen te maken. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als zogenaamde medewerkers van de bank, een ‘medewerker’ van het energiebedrijf of ‘zorgmedewerker’. Oplichters misbruiken de naam van bedrijven of instanties waar slachtoffers vertrouwen in hebben. Dit lukt hen regelmatig met succes. In deze zaak werden agenten op tijd geïnformeerd, waardoor er drie verdachten op heterdaad konden worden aangehouden.

Wat kunt u doen als u gebeld wordt door een ‘nepagent’ of ‘bankmedewerker’?


De belangrijkste tip is om altijd eerst zelf te checken of het verhaal klopt. Wordt u zonder aanleiding of zonder dat u het had verwacht gebeld? Controleer of dit klopt.
Als u bent gebeld, kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn of die aangeeft van ‘een bank’ te zijn. Controleer eerst het verhaal als u gevraagd wordt sieraden en een bankpasje apart te leggen;
  • Bel de politie via 0900 - 8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker. In het geval van een ‘bankmedewerker’ hangt u ook op en belt u daarna direct met uw bank om te controleren of dit klopt;
  • Mocht u toch informatie hebben doorgegeven (denk bijvoorbeeld aan een adres), laat dan niemand binnen.

Als er iemand aan de deur staat:

  • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Ook niet als de persoon aan de deur beweert van uw bank te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken. In het geval van de ‘bankmedewerker’, vraag ook aan hem of haar om zich te legitimeren;
  • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.