VLISSINGEN - Een 29-jarige is veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een rijontzegging van 3 jaar. Volgens het hof is hij schuldig aan het veroorzaken van een dodelijke aanrijding met een rolstoelfietster. Net als de rechtbank Zeeland-West-Brabant – die de man veroordeelde tot 4 jaar cel – vindt het hof dat de man roekeloos heeft gereden. Dat er sprake was van een straatrace staat voor het hof niet vast.


Op 10 juni 2020 reed de man met een snelheid tussen de 147 en 168 km/uur over de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen, waar een maximum snelheid van 50 km/uur geldt. Hij reed achter een andere auto aan. Op dat moment stak het slachtoffer bij een oversteekplaats met haar rolstoelfiets de weg over. De man probeerde haar te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat hij haar raakte. Bij zijn uitwijkmanoeuvre botste hij ook op een andere auto. Het slachtoffer overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder dat er sprake was van een straatrace omdat de twee witte Golfjes over een langer traject elkaar op hoge snelheid en een korte afstand volgden. In hoger beroep verklaarde de man dat hij de bestuurder van de andere auto niet kende, maar dat hij de auto toevallig tegenkwam bij een verkeerslicht. Hij is de auto toen uit impulsiviteit gevolgd, ook toen deze steeds harder ging rijden.

Voor het hof is niet gebleken dat de twee bestuurders elkaar kenden, laat staan dat zij hadden afgesproken om een straatrace te houden. Wel vindt het hof dat het rijgedrag van de man werd bepaald door de bestuurder van de andere auto. Dit gedrag is mede bepalend geweest voor het ongeluk met de rolstoelfietster. Het is niet duidelijk wie de andere auto bestuurde.

Geen opzet, wel schuld

Er is volgens het hof geen bewijs voor doodslag. Het hof vindt het aannemelijk dat de man zijn rijgedrag heeft overschat, maar er zijn onvoldoende omstandigheden om te kunnen zeggen dat hij de kans op de dood van het slachtoffer bewust heeft aanvaard. Wel heeft hij roekeloos gereden en daarmee is hij schuldig aan het ongeval.

Roekeloos rijgedrag

Roekeloos rijgedrag geldt als de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersongeval. Sinds 1 januari kan de rechtspraak het begrip ‘roekeloos’ door een wetswijziging breder interpreteren. In deze zaak is volgens het hof sprake van roekeloos rijgedrag omdat de man verkeersregels ernstig en opzettelijk heeft geschonden, waardoor er gevaar ontstond op zwaar lichamelijk letsel of voor het leven van anderen.

Celstraf en rijontzegging

De man wordt een celstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 3 jaar opgelegd. Het hof heeft daarvoor gekeken naar vergelijkbare zaken en neemt mee dat de man roekeloos rijgedrag vertoonde. De man heeft door zijn rijgedrag met verstrekkende gevolgen een diepe wond achtergelaten bij de nabestaanden. Het hof heeft rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man: hij toonde in hoger beroep berouw en gaf aan dat hij inzag dat hij onverantwoord heeft gehandeld. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het hof een lagere straf oplegt dan de rechtbank.