WALCHEREN - De politie roept mensen op om goed op hun omgeving te letten en verdachte situaties te melden, in verband met de vele inbraken of insluipingen in geparkeerde auto’s op Walcheren.

In de hele maand september werd er 58 keer melding gemaakt, of aangifte gedaan, bij de politie van een daadwerkelijke inbraak of een poging daartoe. In veel gevallen werd er niets weggenomen uit auto’s, maar werd de auto doorzocht en trof de eigenaar een rommel aan als hij of zij de auto in stapte.

Het is erg vervelend als iemand in jouw auto heeft gezeten zonder dat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. Het feit dat in jouw spullen is gerommeld is geeft een onveilig gevoel.

In veel gevallen had dit voorkomen kunnen worden door de auto af te sluiten. In ongeveer de helft van alle meldingen bleek dat mensen hun auto niet hadden afgesloten. Op die manier maak je het auto-inbrekers wel heel gemakkelijk.

Voorkomen

Er zijn verschillende manieren om niet de dupe te worden van een auto-inbraak. De belangrijkste, en daarmee ook meteen de makkelijkste, is om uw auto op slot te doen. Controleer vervolgens ook of dat gebeurd is. Verder raadt de politie aan om geen waardevolle zaken in de auto achter te laten. Een dief kijkt vaak in een auto of er iets van waarde in ligt voordat hij zijn slag slaat. Daarom is het ook handig om het dashboardkastje open te laten staan, zodat meteen al duidelijk wordt dat ook daar niets in zit. Parkeer uw auto op een plek die goed verlicht is. Dieven houden er niet van om op te vallen en zoeken het liefst donkere plekken op om in auto’s in te breken.

Wanneer u het toch nodig acht om bijvoorbeeld waardevolle apparatuur in de auto achter te laten, schakel die apparatuur dan helemaal uit. Op die manier geeft de apparatuur ook geen Bluetooth-signaal meer af.

Meld verdachte situaties

De politie vraagt u om verdachte situaties te melden. U bent er zelf immers het best van op de hoogte wie er wél en vooral níet thuishoort in uw buurt. Ziet u verdachte personen of voertuigen in u buurt, laat het ons dan ook weten. Denk niet: “Het zal wel niks zijn dus ik val de politie hier niet mee lastig”, of: “De buurman/-vrouw belt wel”. Wij hebben liever dat we voor niets komen dan dat er weer een boef zijn slag kan slaan. Als we allemaal een beetje op onze omgeving letten dan wordt de pakkans groter en zorgen we er met z’n allen voor dat onze eigendommen ook in ons eigen bezit blijven en niet in de handen van dieven terechtkomen. Noteer dus opvallende kenmerken van personen en/of voertuigen en geef die door aan ons.

Wat houd ‘verdacht gedrag’ in en wie bel ik?

Vaak schatten dieven eerst hun kansen in. Ze kijken bij geparkeerde auto’s naar binnen en oriënteren zich op de spullen die makkelijk mee te nemen zijn. Ze bekijken de buurt, zien of buurtbewoners goed op hun omgeving letten, kijken hoe snel ze weg kunnen komen, kortom; ze bereiden zich goed voor. Dit gedrag zou moeten opvallen als u uw buurt goed kent. Dit gedrag is typisch ‘verdacht gedrag’.

Of, er staat al even een busje in uw straat. U ziet niemand bij het busje, maar u weet ook (omdat u uw eigen straat goed kent) dat dat busje er niet thuishoort. Ook dat is een ‘verdachte’ situatie. Dit soort zaken meld u het liefst zo snel mogelijk, bij de politie. Dat kan via 0900-8844

Bij situaties die spoedeisend zijn, als u bijvoorbeeld daadwerkelijk ziet dat er op enig moment een auto-inbraak plaatsvindt, dan belt u 112. Neem goed de kenmerken van de dader (lengte, postuur, kleding, bril, opvallende tatoeages, haardracht, geschatte leeftijd) in u op, noteer deze en geef ze door aan de politieman of –vrouw die u aan de telefoon krijgt. Dat geldt hetzelfde voor voertuigen; noteer merk, kleur, eventueel opschrift en het kenteken en geef dit door als u de politie belt. Dankzij uw tips kunnen hopelijk veel auto-inbraken worden voorkomen.

Camera in beeld

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren beveiligen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woning- of auto-inbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Kijk voor meer informatie op: Camera in Beeld.

De meeste inbraken of insluipingen vonden plaats in de gemeente Vlissingen (inclusief Oost-Souburg en Ritthem), maar ook in Middelburg en de (kleine) dorpen in de gemeente Veere (Domburg, Meliskerke, Koudekerke, Gapinge, Grijpskerke en Biggekerke) werd in auto’s ingebroken.