MIDDELBURG - Op donderdag 26 januari 2023 reikte juryvoorzitter Michel Heijdra de EZK Energy Award voor gemeenten 2022 uit. Dit gebeurde op de netwerkbijeenkomst van het EZK-evenement: ‘Partners in energie-uitdagingen’ in Hilversum. Deze prijs is voor een gemeente die zich onderscheidt met duurzaamheids- en klimaatdoelen, energiebesparing en warmtetoepassing als energiebron.


Meer dan 95% van de Middelburgse bedrijven, die dit op basis van de Wet milieubeheer moesten doen, dienden een rapport in voor de informatieplicht energiebesparing. Gemeente Middelburg was hierbij koploper van Nederland.

De Middelburgse wethouder Jeroen Louws vertelt: “Persoonlijk contact is het sleutelwoord om bedrijven en instellingen te helpen verduurzamen. Door met elkaar in gesprek te gaan, maak je mensen niet alleen bewust van het energieverbruik, maar kom je ook snel tot inzicht welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen”. Jeroen Louws bedankte in het bijzonder Marina Buhrs-Simonse voor haar inzet. Mede door haar persoonlijke aanpak is dit resultaat tot stand gekomen.

Verstegen Spices & Sauces wint Energy Award 2022

Tijdens het EZK-evenement werd ook een Energy Award uitgereikt aan Verstegen Spices & Sauces. Zij zijn volgens de jury het meest onderscheidende bedrijf op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en gebruik van hernieuwbare warmte. De jury zegt het volgende over de winnaar: “Verstegen Spices & Sauces is veranderd naar een duurzaam totaalconcept. Het heeft stap voor stap, samen met de netbeheerder, processen naar elektrisch omgebouwd. Hierdoor werkt Verstegen in 2023 vrijwel gasloos. Verstegens aanpak met de lokale netbeheerder is daarnaast breder toepasbaar.”