MIDDELBURG - In het kader van Shelter City is Asya Tulesova (37) drie maanden lang te gast in Middelburg. Asya is een Kazachse milieurechtenactiviste en de organisator van verschillende burgerinitiatieven in haar thuisland.


In Nederland wil Asya graag tijd nemen om uit te rusten en op te laden. Ze is geïnteresseerd in sporten en andere activiteiten die een positieve impact kunnen hebben op haar welzijn. Asya is geïnteresseerd in het volgen van trainingen. En ze wil waar mogelijk graag spreken over de mensenrechtensituatie in Kazachstan.

Asya richtte in 2015 Almaty Urban Air (AUA) op. Dit is een non-profitorganisatie die tot doel heeft het publiek bewust te maken van milieukwesties. Leden van AUA nemen deel aan milieu- en educatieve projecten in Kazachstan. De projecten gaan over het verbeteren van de kwaliteit van leven in de gemeenschappen waarin ze werken. AUA lanceerde ook een mobiele applicatie die bewoners informeert over het niveau van luchtvervuiling in Almaty, de grootste stad van Kazachstan. De autoriteiten waren aanvankelijk erg kritisch op dit initiatief. Maar tegenwoordig erkennen ze het als een onafhankelijk en door burgers aangestuurd initiatief om de luchtkwaliteit te bewaken.

Naast haar betrokkenheid bij de AUA is Asya ook betrokken bij activisme op het gebied van burgerlijke en politieke rechten. Zij is met name gericht op het bewerkstellen van electorale hervormingen en het vergroten van de betrokkenheid van jongeren bij de politiek.

Helaas ondervinden activisten zoals Asya en haar collega’s in Kazachstan voortdurend tegenwerking, (online) laster en bedreigingen vanuit overheidsinstanties. Asya is ook een keer aangehouden en kreeg tijdelijk een reisverbod opgelegd. Dit gebeurde nadat ze tijdens een vreedzaam protest politiegeweld probeerde te voorkomen.

Samenwerking

De gemeenteraad van Middelburg heeft jaren geleden besloten tot deelname aan Shelter City. Asya is de zevende mensenrechtenverdediger die in Middelburg verblijft. De gemeente Middelburg zorgt voor het verblijf van Asya Tulesova de komende drie maanden. De gemeente werkt hiervoor samen met Woongoed, Stichting Present, University College Roosevelt (UCR) en Vluchtelingenwerk Zuid-West Nederland.

Shelter City is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wordt landelijk gecoördineerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace.