MIDDELBURG - Nieuw onderzoek uit 2022 wijst uit dat twee zestiende-eeuwse wandtapijten van de gemeente Middelburg uit een Edings atelier komen. Gemeente Middelburg heeft de twee wandtapijten in 1941 gekocht bij een kunsthandel in Brussel. De tapijten met diervoorstellingen zijn zonder goede reden aan een tapijtwever uit ongeveer 1600 in Brussel toegeschreven.


Nieuw onderzoek laat zien dat de twee zestiende-eeuwse wandtapijten uit een Edings atelier komen. Deze tapijten met een voorstelling van jachttaferelen en bijzondere dieren hangen sinds 1952 in de trouwzaal van het herbouwde stadhuis in Middelburg. Onderzoekers vergeleken de twee wandtapijten met een exemplaar uit de Koninklijke verzameling van België. Hier blijkt uit dat de stijl van het ‘Koninklijke’ wandtapijt precies hetzelfde is als de twee zestiende-eeuwse wandtapijten uit het stadhuis van Middelburg.

Het Koninklijke wandtapijt heeft stadsmerk van Edingen en een weversmonogram. De twee wandtapijten uit Middelburg zijn nu aan een Edings atelier toegeschreven. Edingen ligt in de Belgische provincie Henegouwen en had ooit een bloeiende nijverheid van tapijtkunst.

Door dit nieuwe onderzoek kwamen de twee tapijten in aanmerking voor een tentoonstelling in MOU museum Oudenaarde (België). Hier hangen de Middelburgse tapijten tot en met zondag 6 november 2022 tussen zelfde soort tapijten in de tentoonstelling ‘Beestig’ – dieren in de wandtapijtkunst 1500-1700. Na de tentoonstelling komen de twee tapijten weer te hangen in de trouwzaal van het stadhuis in Middelburg. Bezichtiging van de trouwzaal is een onderdeel van de stadswandeling met een stadsgids van Tourist Info Middelburg.