MIDDELBURG - Op zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Evenals vorig jaar hebben we te maken met beperkende maatregelen vanwege de corona-pandemie. Samen met gemeenten Vlissingen en Veere is er dit jaar gekozen voor een openlucht variant met als thema De Slag om de Schelde.

De Slag om de Schelde was een cruciale militaire operatie in het noorden van België en, voor een zeer groot deel, in het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De zeer belangrijke haven van het al bevrijdde Antwerpen kon niet gebruikt worden, omdat de Duitsers nog de controle hadden over de Scheldemonding. Onder de zeer hevige strijd die in oktober en november 1944 plaatsvond heeft Walcheren zwaar geleden.

We hebben een kaart ontworpen waarmee bezoekers hun eigen wandel- of fietsroute kunnen uitstippelen langs monumenten, objecten of locaties die herinneren aan deze zware strijd in 1944.Deze kaart is binnenkort verkrijgbaar bij onder meer de Tourist Info, Markt 51 Middelburg en binnenkort ook als download beschikbaar op de website van de Open Monumentendag.

Naast het openluchtprogramma ontvangen een aantal monumenten bezoekers. Uiteraard met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.

Bekijk alle activiteiten en openstellingen