MIDDELBURG - De vleugelnoot in de Gasthuistuin op het Noordpoortplein, ook wel de majesteit van Middelburg genoemd, maakt kans om boom van het jaar 2020 te worden.


De vleugelnoot in de Gasthuistuin op het Noordpoortplein, ook wel de majesteit van Middelburg genoemd, maakt kans om boom van het jaar 2020 te worden. Het is de dikste en oudste vleugelnoot van het land en heeft een omtrek van meer dan 9.00 meter en is ook al meer dan 250 jaar oud.Het is een meer-stammigeboom en wanneer je er dichtbij staat echt indrukwekkend. De boom heeft al vele beruchte en zware stormen overleefd. Maar ook het zoute water tijdens de inundatie ( het opzettelijk onder water zetten van Walcheren om de vijand te verdrijven) dat door de bolwerken is tegen gehouden of de brand tijdens sloopwerkzaamheden van het oude ziekenhuis.

Deze boom heeft in zijn lange leven al heel wat meegemaakt. De boom is waarschijnlijk als sierboom door chirurgijnen van de kruidentuin bij het voormalige armenweeshuis geplant. Ondanks alle gebeurtenissen staat de boom er nog ieder jaar vitaal bij. Luctor et Emergo gaat voor deze boom dan ook werkelijk op! De plek waar deze boom groeit, is altijd omgeven geweest door zorg. In vroeger tijden stond hier een ziekenhuis, daarvoor een weeshuis met veel kinderen.De vleugelnoot scheidt juglon af, een stofje dat verdovend en rustgevend werkt. Het verhaal gaat dat vroeger drukke kinderen onder de boom werden gezet om tot rust te komen.

Deze indrukwekkende vleugelnoot verdient volgens de aanmelders Henk van Scherpenzeel, Bas Wattel en Johan Antheunisse om tot boom van het jaar 2020 gekozen te worden.Tot en met 14 oktober (12.00 uur) mag iedereen stemmen op de boom van zijn/haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl Kies voor boom nummer 11, De tweestammige vleugelnoot van Middelburg.De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2020.