MIDDELBURG - In de gemeente zijn op basis van de Opiumwet twee panden gesloten voor drie maanden.

Op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg is op 8 april een woning aan de Meanderlaan in Middelburg gesloten voor drie maanden. Op 11 februari 2021 is in de woning een hennepkwekerij en een handelshoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Eerder is op 6 april een woning aan de Schuttershof in Arnemuiden gesloten voor drie maanden. Op 16 januari 2021 is in de woning onder andere een handelshoeveelheid drugs en zaken die duiden op drugshandel aangetroffen.

Voordat de burgemeester een drugspand of lokaal kan sluiten moet de gemeente een juridische procedure doorlopen. Daarom zit er enige tijd tussen de datum waarop de drugs is gevonden en de daadwerkelijke sluiting.

De sluitingen zijn op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke “Damoclesbeleid”. Dit beleid houdt in dat als er een niet toegestane handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen, een woning of lokaal tijdelijk wordt gesloten. Het doel van de tijdelijke sluitingen is de bestrijding van de drugshandel en het einde maken aan druggerelateerde activiteiten vanuit de woningen.

De sluitingen zijn voor de duur van drie maanden. De deuren en de ramen van de woningen worden verzegeld en er hangen aankondigingen op de deur en voor de ramen.

Aanpak ondermijning
Criminele organisaties maken enorme winsten met de drugshandel. Vaak investeren zij dat illegaal verkregen vermogen in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk. We noemen het ook wel ‘ondermijning’.

Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde- en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.

Ook is het belangrijk dat inwoners zich ervan bewust zijn dat dit soort activiteiten onze samenleving ontwrichten. Inwoners die zaken signaleren die mogelijk niet in de haak zijn, kunnen dat melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.