MIDDELBURG - Vandaag is de Energievisie Zeeland vastgesteld. De Energievisie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om over te kunnen stappen op duurzame energievormen.

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen moet worden gestopt met het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. In plaats hiervan wordt overgeschakeld op duurzame energie uit bijvoorbeeld zon en wind. Om ervoor te zorgen dat duurzaam opgewekte energie naar eindgebruikers kan worden gebracht, is een grootschalige verbouwing van ons energiesysteem nodig. Het gasnet moet stapsgewijs plaats maken voor kabels, leidingen en buizen die duurzaam opgewekte energie naar de plekken brengen waar energie wordt gebruikt. In de Energievisie laten we zien hoe.


Energievisie
De Energievisie Zeeland bevat een gedeelde visie op het Zeeuwse energiesysteem voor de middellange en lange termijn (2030-2040-2050). Het brengt de verschillende landelijke en regionale ontwikkelingen bij elkaar en laat zien welke verschillende keuzes gemaakt moeten worden. Het gaat dan met name over elektriciteit, warmte en duurzame gassen zoals groengas en waterstof. Aan de hand van deze keuzes kunnen overheden, netbeheerders en energiegebruikers zoals bedrijven gerichter plannen maken en investeringen doen.


Integraal programmeren
De Energievisie Zeeland is onderdeel van ‘integraal programmeren’. Integraal programmeren is een gezamenlijk proces (werkwijze) van overheden en netbeheerders waarin wordt gekeken welke energie-infrastructuur nodig is in een bepaald gebied. Iedere twee jaar wordt een Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat (PMIEK) opgeleverd, met daarin een overzicht van de energieprojecten die op korte termijn uitgevoerd moeten worden. Dit programma is voorjaar 2025 tot stand gekomen en getoetst aan de Energievisie. Informatie over het PMIEK staat op deze pagina.


Volgende stap
De Energievisie bevat een uitvoeringsagenda. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van batterijbeleid en het ontwerpen van een individuele aanpak voor grote energiegebruikers die zich geografisch gezien ver bevinden van energie-infrastructuur die nodig is om te kunnen verduurzamen.


Plannen en voorgenomen besluiten worden besproken in de Energieraad Zeeland, bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van overheden en netbeheerders. Op deze manier wordt geborgd dat alle betrokken partijen vanuit een gezamenlijke agenda samenwerken aan de Zeeuwse energietransitie . Meer informatie over de Energievisie staat op deze pagina.