ZEELAND - Door klimaatverandering zien we steeds meer weersextremen. Periodes van extreme regelval of droogte komen steeds vaker voor. Dat heeft met name voor agrariërs flinke gevolgen. De neerslagtekorten gedurende het groeiseizoen zijn in Nederland in de afgelopen 35 jaar met ongeveer 100 millimeter toegenomen.

Agrariërs kunnen daarop inspelen met een regelbaar drainagesysteem. Het systeem stelt ze in staat de ontwatering van de akkers te vertragen en daarmee het grondwater te beheren.

Regelbare drainage

Veel Zeeuwse akkers zijn gedraineerd. In tijden dat wateroverlast het grootste risico vormde, was dat vooral voordelig, omdat het systeem het overtollige water afvoert. Inmiddels hebben agrariërs steeds meer behoefte om water vast te houden en de ontwatering van hun akkers zelf te kunnen sturen.

Regelbare drainage biedt ze de mogelijkheid het waterpeil in hun akkers te verhogen en tijdelijk meer water te bergen. Ze kunnen dat naar eigen inzicht gebruiken afhankelijk van de weersomstandigheden en de teelt van dat seizoen. Daarnaast kan een regelbaar drainagesysteem in de winter worden gebruikt voor het afvangen van zoet water dat vervolgens kan worden opgeslagen in de ondergrond of een bassin.

De Rijksoverheid heeft € 2.500.000,- beschikbaar gesteld voor agrariërs om deze techniek toe te gaan passen.

Subsidie

aanvragen

De subsidie wordt in twee delen opengesteld. De eerste openstellingsperiode loopt van 7 juli tot en met 31 oktober 2025.

Geïnteresseerden kunnen vanaf 7 juli meer informatie vinden op zeeland.nl.