MIDDELBURG - De afgelopen tijd heeft het in Zeeland niet tot nauwelijks geregend. Voor deze periode van het jaar verkeert Zeeland zelfs in de droogste situatie ooit gemeten. Dit heeft grote impact op de landbouw en natuur.
Maatregelen
Langere periodes van weersextremen zoals droogte zullen in de toekomst vaker voorkomen. Het is belangrijk om ons weerbaar te maken voor de gevolgen van weersextremen. Samen met Waterschap Scheldestromen, de landbouwsector en andere partijen onderzoeken we maatregelen die daaraan bijdragen. Deze maatregelen staan beschreven in het Zeeuws Deltaplan Zoet water.
Zo gaan we zo slim mogelijk om met het water. Samen met agrariërs doen we steeds meer kennis op over hoe we efficiënter gebruik kunnen maken van irrigatietechnieken, zoals druppelirrigatie. Voor het aanleggen daarvan zijn regelmatig subsidies beschikbaar. Naast de irrigatietechnieken onderzoeken we ook de mogelijkheden van innovatieve drainagesystemen. Bijvoorbeeld door het zoute water uit de grond af te voeren naar de sloot en het zoete water uit de grond op te vangen in een bassin en te gebruiken voor het land. Een subsidieregeling om dit systeem op meer akkers aan te leggen is in de maak.
Daarnaast zetten we in op het vasthouden van zoet water in de bodem, zoals in kreekruggen en zoetwaterbellen, maar ook in waterbassins en -bekkens. Door deze aan te vullen in natte periodes, kunnen we het water inzetten in drogere periodes. Begin 2025 konden agrariërs hier subsidie voor aanvragen. Hier is door meerdere agrariërs vanuit de hele provincie gebruik van gemaakt.
Onderzoeken langere termijn
Naast deze maatregelen onderzoeken we verschillende andere mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor het hergebruik van stedelijk en industrieel afvalwater. Kunnen we dat water eventueel met een extra zuiveringstap gebruiken als water voor de landbouw?
Ten slotte geldt dat er voor verschillende gebieden onderzocht wordt of het mogelijk is om op de langere termijn water van elders aan te voeren.
Taakverdeling
Overheden hebben elk hun eigen rollen en taken in het waterbeheer. De provincie stelt de kaders en doelen vast en het waterschap is met het waterbeheer van oppervlaktewater verantwoordelijk om binnen de kaders de doelen te behalen. Deze taakverdeling is in de wet vastgelegd.
In andere woorden: de provincie voert de regie, en het waterschap beheert het (grond)watersysteem.
Monitoring
Om zicht op de situatie te houden monitort zowel het waterschap als de provincie de waterstanden. Het waterschap monitort het oppervlaktewater en de provincie het grondwater.
De grondwaterstanden zijn hier te vinden. Het landelijke Droogteportaal geeft een actueel inzicht in de droogtetoestand. Benieuwd naar de actuele situatie rondom oppervlaktewater? Deze vindt u op www.scheldestromen.nl/droogteactueel.