MIDDELBURG - Het zwemseizoen is vanaf 1 mei gestart en duurt tot 1 oktober. In Zeeland zijn 57 officiële zwemlocaties in oppervlaktewater aangewezen. De Provincie adviseert om alleen te zwemmen op deze zwemwaterlocaties. Op deze plaatsen wordt de waterkwaliteit en veiligheid regelmatig gecontroleerd. Een overzicht van alle locaties is te vinden op www.zwemwater.nl en in de Zwemwater app.

Veilig in en uit het water

Zwemmen in open water brengt risico’s met zich mee. In Nederland verdrinken nog jaarlijks ongeveer honderd mensen in het oppervlaktewater. Bij zwemmen in open water kun je in onverwachte situaties terechtkomen. Stromingen en draaikolken kunnen ook geoefende zwemmers in problemen brengen. Daarnaast is bij de start van het zwemseizoen de watertemperatuur nog erg laag, waardoor spieren kunnen verkrampen. Ga dus niet te diep het water in.

Gelukkig kun je een aantal dingen doen om zo veilig mogelijk te zwemmen in oppervlaktewater.

Als eerste: bereid je goed voor als je gaat zwemmen in open water, zeker als je met kinderen bent. Kijk bij de zwemlocatie naar de informatieborden en probeer de risico’s in te schatten. Let bijvoorbeeld op het volgende:

  • Is er een sterke stroming?

  • Liggen er gevaarlijke voorwerpen zoals stenen, oesterschelpen op de bodem?

  • Loopt de bodem snel af? Met een plotselinge overgang van ondiep naar diep water.

  • Kunnen boten of watersporters in het zwemgebied komen?

  • Wat geven de vlaggen op het strand aan? Rood, oranje of geel in de vlag wijst op gevaar.

De belangrijkste tip: zorg altijd dat iemand je in de gaten houdt (‘Wie checkt jou?’). Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water en de campagne ‘Wie checkt jou?’ lees je op veiliginenuithetwater.nl.

Waterkwaliteit

Zwemwater kan vervuild zijn. De resultaten van de waterkwaliteitsonderzoeken maakt de Provincie tijdens het seizoen bekend via de website Zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Als uit onderzoek blijkt dat er iets aan de hand is met het water, waarschuwt de Provincie hiervoor. Dat gebeurt door het plaatsen van waarschuwingsborden, een melding op Zwemwater.nl en via de Zwemwater app en door het informeren van regionale en lokale media.

In open water kunnen bacteriën, virussen of schadelijke stoffen in het water zitten. Hier kun je gezondheidsklachten van krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Met de volgende tips beperk je de risico's:

  • Check het zwemadvies op www.zwemwater.nl en kies bij een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod een andere zwemplek.

  • Neem na het zwemmen altijd een douche.

  • Kun je niet douchen? Was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten.

  • Breng je een bezoek aan het strand? In zeeschuim kunnen bacteriën en schadelijke stoffen zich ophopen. Voorkom daarom dat kinderen en huisdieren in het zeeschuim spelen.

Klacht, vraag of melding

Voor vragen, klachten of het doen van een melding kan iedereen contact opnemen met de zwemwatertelefoon van Provincie Zeeland via +31 118 631700 of via de Zwemwater app.