MIDDELBURG - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft 2 broers veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de 15-jarige Tim. De verdachten waren destijds 15 en 16 jaar. De jongste verdachte krijgt de maximale jeugddetentie van 1 jaar en een PIJ-maatregel opgelegd. De oudste verdachte wordt volgens het volwassenenstrafrecht berecht, omdat de rechtbank een tbs-maatregel nodig vindt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging.Fatale afspraak
Op 9 januari 2022 krijgt de politie een eerste melding over een jongen die gewond op straat ligt in Middelburg. Het blijkt de 15-jarige Tim, die meerdere steekwonden heeft in zijn bovenlichaam. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en overlijdt daar op 12 januari 2022 aan zijn verwondingen.

Tim zou bij de oudste verdachte een schuld hebben van 50 euro, die hij steeds maar niet terugbetaalde. Toen de jongste verdachte hiervan hoorde, heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij Tim wilde dood maken. Eind december 2021 bestelde de oudste verdachte een zogenaamd survivalmes.

De oudste verdachte besluit met Tim af te spreken en spreekt ook met zijn jongere broer af. Aangekomen op de afgesproken plek gaat het over de geldschuld. De jongste verdachte pakt Tim vast en steekt hem vele malen met het survivalmes dat hij kort daarvoor van zijn broer kreeg. Ook als Tim al op de grond ligt gaat hij door. De oudste verdachte houdt zijn broertje niet tegen. Daarna rennen zij weg en laten Tim zwaargewond achter.

Voorbedachte raad
De rechtbank stelt vast dat de jongste verdachte al bijna 2 maanden bezig was met het (dood)steken van Tim. Dat het in een opwelling zou zijn gebeurd of dat het hem na de eerste steek zwart werd voor de ogen, volgt niet uit het dossier en de onderzoeken van deskundigen.

Straf
De verdachten zijn onderzocht in een forensische kliniek. De deskundigen concluderen dat beide verdachten vanwege zeer nare ervaringen in hun jeugd kampen met ernstige problematiek. Zij moeten als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien voor wat zij hebben gedaan. De rechtbank neemt deze conclusie over. De deskundigen adviseren om de verdachten een verplichte en lange behandeling te laten volgen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Gelet op de adviezen van de deskundigen en de ernst van het feit vindt de rechtbank de maximale jeugddetentie van 1 jaar en een PIJ-maatregel passend voor de jongste verdachte. Omdat het een geweldsfeit betreft kan deze maatregel verlengd worden, tot een maximum van 7 jaar.

Omdat de oudste verdachte 16 jaar was toen de moord werd gepleegd, kan de rechtbank het strafrecht voor volwassenen toepassen. De rechtbank heeft besloten dit te doen, omdat zij van oordeel is dat hij behandeling in een tbs-kader nodig heeft. Een PIJ-maatregel zou niet passend zijn gelet op de ernst en complexiteit van zijn problematiek. De tbs-maatregel is niet aan een maximum termijn gebonden. Daarnaast wordt aan deze verdachte een gevangenisstraf opgelegd. Bij het bepalen van de duur daarvan houdt de rechtbank onder andere rekening met zijn jonge leeftijd, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en het belang om snel te starten met de tbs-behandeling. De rechtbank zoekt aansluiting bij de maximale duur van detentie die binnen het jeugdstrafrecht aan 16- en 17-jarigen kan worden opgelegd. De verdachte wordt dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen aan de familie van Tim.