ARNEMUIDEN - De politie waarschuwt ouderen voor een geraffineerde wisseltruc met een bankpas en roept dierbaren van niet-actieve ouderen, zoals (klein)kinderen en zorgverleners op om regelmatig een gesprek te voeren met deze mensen om ze weerbaarder te maken voor criminaliteit. Vermoedelijk komt deze wisseltruc vaker voor.

Op vrijdagmiddag 19 maart jl. werd een 86-jarige bewoonster van een verpleeg- en verzorgingstehuis aan de Nieuwlandseweg in Arnemuiden op een gemene manier van haar pinpas beroofd. Diezelfde dag werd 500 euro van haar bankrekening gestolen. Het slachtoffer werd gebeld en kreeg te horen dat er een pakje onderweg was. Ze moest met de pinpas 1 euro betalen. Even later verscheen er een vrouw aan de deur met een enveloppe en een kastje. De gewiekste vrouw hielp bij het pinnen. Hiervoor nam ze de pinpas van het slachtoffer over en vroeg haar de pincode. Na het 'pinnen' overhandigde de vrouw de enveloppe en een bankpas. Toen de bejaarde vrouw even later in een winkel wilde afrekenen, bleek dat ze een pinpas van iemand anders had. Diezelfde middag werd bij een betaalautomaat vijfhonderd euro van de bankrekening gepind. Er was ook geen één euro afgeschreven!

Vergroot de veiligheid van niet-actieve ouderen
De politie ontving een soortgelijke melding uit Zoutelande en vermoedt dat deze werkwijze vaker wordt toegepast. Vooral de niet-actieve ouderen worden regelmatig slachtoffer van criminaliteit, zoals babbeltrucs of cybercrime. De politie roept dierbaren rondom niet-actieve ouderen, zoals (klein)kinderen en zorgverleners op om regelmatig een gesprek te voeren met deze mensen om ze weerbaarder te maken voor criminaliteit. Ze zijn een eenvoudige prooi. Ouderen moeten nooit hun bankpas en pincode afgeven. Er zijn vele verschijningsvormen van babbeltrucs. Meer informatie over senioren en veiligheid staat op de website van de politie. Ga daarna het gesprek aan met uw dierbare om ze weerbaar te maken!

Ook slachtoffer?
Mogelijk heeft deze vrouw de afgelopen dagen meer mensen opgelicht. Bent u of is uw dierbare de afgelopen dagen ook slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte bij de politie: bel 0900-8844 voor het maken van een afspraak. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2021070643.