MIDDELBURG - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 34-jarige man uit Polen veroordeeld tot 3 jaar celstraf. Hij heeft samen met een andere man een woningoverval gepleegd waarbij hij een vriend van de bewoner afperste en bedreigde. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem tot 5 jaar cel. De medeverdachte ging niet in hoger beroep. Op 5 januari 2020 klopten de mannen aan bij een woning in Middelburg. Het slachtoffer werd met de dood bedreigd en gedwongen om – terwijl er een wapen op hem gericht was – zijn kleren uit te trekken. De mannen dwongen het slachtoffer daarna om in zijn onderbroek de straat op te gaan. Er werd ongeveer 500 euro, een horloge en kleding buitgemaakt.

Vrijspraak van vrijheidsberoving

Het hof spreekt de man vrij van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hoewel het slachtoffer zich van zijn kleren moest ontdoen en de kamer moest verlaten, blijkt voor het hof onvoldoende dat het slachtoffer daarna werd belemmerd om te gaan en staan waar hij wilde. Op camerabeelden van de hal en overloop is te zien dat het slachtoffer niet onder controle wordt gehouden door de mannen. Ook in die tijd heeft het slachtoffer dus gelegenheid gehad om zich vrij te bewegen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant vond dit feit eerder wel bewezen.

Lagere celstraf

Het handelen van de mannen is voor het slachtoffer buitengewoon vernederend geweest. Het hof neemt hem dat dan ook zeer kwalijk. De celstraf is door de vrijspraak van de vrijheidsberoving wat lager, namelijk 3 jaar. De man moet aan het slachtoffer ook 500 euro smartengeld betalen. Voor de overige bedragen die het slachtoffer heeft gevorderd moet hij naar de civiele rechter.