MIDDELBURG - Het cyberteam van de politie in Zeeland waarschuwt voor valse mails van de Kamer van Koophandel. Bij de politie zijn verschillende aangiftes binnengekomen waarbij de slachtoffers een mail hebben ontvangen die afkomstig leek te zijn van de Kamer van Koophandel. De schade loopt in de tonnen.

Phishing


Er circuleren mails en SMS-berichten met verschillende inhoud uit naam van de Kamer van Koophandel. Het doel van de mails is om uw gegevens zoals naam, adresgegevens en bankrekeningnummers te achterhalen. In de gevallen waarin nu aangifte is gedaan bij de politie werden slachtoffers nadat ze via de link in de mail gegevens hadden ingevuld gebeld door een zogenaamde medewerker van een bank.

Bankrekening gehackt

De zogenaamde medewerker van de bank verteld dat uw bankrekening is gehackt en dat er zo snel mogelijk stappen moeten worden ondernomen om te voorkomen dat de hackers uw bankrekening leeghalen. Vaak wordt gevraagd om een programma op uw computer en uw telefoon te downloaden waarmee men mee kan kijken in uw computer of telefoon. Daarna wordt er geld van uw rekening afgeschreven naar ander, onbekend bankrekeningnummer of er wordt u gevraagd om zelf geld over te maken naar een ‘veilige’ bankrekening. Dit alles gebeurt onder grote tijdsdruk waardoor u geen tijd heeft om na te denken of dit allemaal wel klopt.

Wat doe u?

Als u een mail ontvangt van de Kamer van Koophandel ga dan, voordat u reageert, na of de mail daadwerkelijk van hen afkomstig is. De Kamer van Koophandel waarschuwt op hun website voor deze vorm van oplichting en verwijst u voor meer informatie door naar de fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-emails/kamer-van-koophandel/. Ook kunt u via de website melding doen als u een mail heeft ontvangen.

Aangifte


Als het u is overkomen, doe altijd aangifte bij de politie!