MIDDELBURG/TILBURG - De politie Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant voeren de MONO-actie 'Ogen op de Weg' uit in samenwerking met de Provincies Zeeland en Noord-Brabant. Deze actie richt zich op het verbeteren van de verkeersveiligheid door afleiding tijdens het rijden tegen te gaan.

De handhavingsactie bestaat uit twee onderdelen: een touringcar en de MONOcam. Met de touringcar rijden politieteams door de Provincies Noord-Brabant en Zeeland. Wanneer ze iemand vanuit de hoger gelegen touringcar, tijdens het rijden met bijvoorbeeld een smartphone in de hand zien, schakelen ze één van de volgauto’s in. De agenten in deze auto’s zetten de overtreders aan de kant en bekeuren de bestuurders. Tijdens die momenten legt de politie ook uit wat de risico’s en gevolgen zijn van het gedrag. Daarnaast wordt ook de MONOcam gebruikt. Dit apparaat is speciaal ontworpen om afleiding in het verkeer op te sporen. De MONOcam laat de politie direct zien of bestuurders hun telefoon gebruiken of op andere manieren afgeleid zijn tijdens het rijden.

De term MONO betekent dat je met één taak bezig bent, namelijk veilig rijden. Afleiding onderweg vergroot de kans op een verkeerongeval, het zorgt ervoor dat je minder alert bent waardoor jouw auto bijvoorbeeld kan gaan slingeren of je niet op tijd remt als dat nodig is. Dit is gevaarlijk voor jou en voor anderen op de weg. Veilig van A naar B verplaatsen is enorm belangrijk voor ons allemaal. Met de MONO-actie worden overtreders niet alleen beboet maar vooral bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het rijden. En daarmee wordt ingezet op gedragsverandering: je gebruikt je smartphone pas weer wanneer je op je bestemming bent aangekomen.

Halverwege het jaar hebben al tien controledagen plaatsgevonden. Tijdens deze dagen zijn na constatering vanuit de touringcar en de volgauto’s 894 boetes uitgeschreven voor het vasthouden van een telefoon. Daarnaast werden 409 boetes uitgeschreven na constatering van het vasthouden van een mobiel apparaat door de MONOcam. Verder zijn er 331 andere overtredingen geconstateerd, zoals te hard rijden, rijden zonder rijbewijs, geen gordel dragen, een onleesbaar kenteken, bumperkleven en rechts inhalen.

De politie controleert dagelijks op overtredingen van de verkeersregels, waaronder het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Dit doen ze door surveillances in opvallende en onopvallende voertuigen, het inzetten van de MONOcam en binnenkort ook met de focusflitser. Naast controles op afleiding wordt er ook gecontroleerd op andere overtredingen, zoals snelheid, het negeren van rood licht, bumperkleven, rijden op de vluchtstrook en rijden zonder rijbewijs.

Deze intensieve controles gaan ook in de tweede helft van 2024 door. Met de MONO-actie 'Ogen op de Weg' zetten de betrokken partijen in op het verbeteren van de verkeersveiligheid in Zeeland en Noord-Brabant.