MIDDELBURG - De drie verdachten die in 2020 en 2021 voor onrust in de Middelburgse wijk Dauwendaele zorgden, stonden vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie wil de machtsstructuur van deze jongeren doorbreken en andere jongeren in de wijk een signaal geven. ‘Jullie zijn geen helden en we hopen dat anderen niet in jullie voetsporen treden’.

Straatroven, overvallen en drugshandel. Jarenlang had de Middelburgse wijk Dauwendaele last van een grote groep (jonge) mannen die zich bezighielden met criminele activiteiten.

“De overlast in de wijk Dauwendaele was groot. De impact van het handelen van deze groep was heftig. Vele bewoners voelden zich onveilig in de wijk en daarom heeft het OM strafrechtelijk onderzoek gedaan om samen met de gemeente en andere ketenpartners, te voorkomen dat andere jongeren in de voetsporen van deze verdachten treden”, aldus de officier van justitie.

Voor de rechter stonden vandaag drie jonge mannen van deze groep, die zichzelf ‘Zone 8’ noemt, om zichzelf te verantwoorden voor hun daden. Ze worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en het bezitten en handelen in drugs.

Strafeis

Voor alle drie de verdachten geldt dat het voorarrest gelijk is aan het onvoorwaardelijke strafdeel en dat zij dus niet terug de cel in hoeven tenzij zij de voorwaarden bij de voorwaardelijke straf overtreden. Een voorwaarde is dat ze onder streng toezicht van reclassering blijven staan.

De officier van justitie hoopt dat het toezicht maakt dat de verdachten hun leven een andere richting geven.