MIDDELBURG - De politie heeft maandag 22 januari 2024 omstreeks 11.00 uur in samenwerking met de Douane op een haventerrein in Nieuwdorp drie mannen aangehouden die daar zich op verdachte wijze ophielden. Het gaat vermoedelijk om zogenaamde ‘uithalers’, die op zoek waren naar drugs. De verdachten zijn een 39-jarige Colombiaan, een 29-jarige Rotterdammer en een 36-jarige man uit Terneuzen. Zondagmorgen werden in Ritthem ook al vijf soortgelijke arrestaties verricht.


Omdat de mannen niet konden uitleggen wat ze op het haventerrein deden, zijn ze aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen. De aangehouden verdachten zitten nog vast. De Zeehavenpolitie onderzoekt de zaak.

Wat zijn uithalers?

Uithalers zijn personen die op verschillende manieren toegang proberen te krijgen tot terreinen van containerterminals. Ze doen dit vaak in opdracht van een (criminele) organisatie. Ze moeten verdovende middelen, vaak cocaïne, uit zeecontainers die naar Nederland zijn verscheept halen en buiten het terminalterrein brengen. Vroeger kregen uithalers alleen een boete. En stonden ze soms al de volgende dag opnieuw in de haven. Om de steeds terugkerende uithalers te ontmoedigen, is er sinds 1 januari 2022 een uithalerswet. Met deze wet lopen mensen die vermoedelijk uithaler zijn het risico op een gevangenisstraf. Ook als ze geen drugs bij zich hadden toen ze gearresteerd werden. De douane, de politie en andere netwerkpartners werken nauw samen bij de aanpak van uithalers.