MIDDELBURG - De afgelopen dagen zijn er meerdere incidenten geweest van ‘babbeltrucs’. Hierbij zijn diverse mensen slachtoffer geworden van oplichters. Wees altijd alert als er mensen vragen om uw pinpas en check of alles klopt door uw eigen bank te bellen.

De slachtoffers zijn woonachtig in Middelburg en vooraf eerst gebeld door hun ‘eigen’ bank. In werkelijkheid bleek dit dus de oplichter te zijn. Met een smoes overtuigden zij de slachtoffers ervan dat hun pinpas opgehaald moest worden. Even later stond er iemand aan de deur die de pinpas op kwam halen en beloofde een nieuwe pinpas, die zou een dag later in de brievenbus zitten. Opvallend is dat de oplichter een herkenbare jas van een postbedrijf aan had.

Nadat de politie in kennis is gesteld is er een uitgebreid buurtonderzoek geweest. De opgegeven signalementen komen niet volledig overeen, wellicht zijn er dus meerdere oplichters actief.

Wat kan ik zelf doen?
- Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
- Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
- Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
- Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
- Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
- Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.

Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc? Als de dader al is verdwenen, bel dan de politie op 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, belt u met 112.