MIDDELBURG - Sinds april van dit jaar doet de politie onderzoek naar negen incidenten met betrekking tot fraude met bankpassen. De zaken vonden door heel Zeeland plaats en de politie waarschuwt (vooral oudere) mensen voor deze vorm van diefstal.

De dieven gaan als volgt te werk: Burgers worden gebeld door iemand die zegt werkzaam te zijn bij een bank. Hij of zij vertelt dat er zojuist is gepoogd geld van de rekening van de slachtoffers te halen en houdt een verhaal over de gevaren hiervan. De man of vrouw vraagt vervolgens aan de geschrokken slachtoffers om hun pincode in te spreken en achterhaalt op slinkse wijze hun adresgegevens. Vervolgens krijgen zij de opdracht om hun bankpas in een envelop te doen en die mee te geven aan een andere medewerker van de bank die vaak al binnen een uur voor de deur staat. Deze medewerker nemen de envelop in ontvangst en zeggen hiermee direct naar de bank te rijden om de zaak op te lossen.

In werkelijkheid rijden die medewerkers wel direct naar de bank, maar niet om de zaak op te lossen. Ze gaan naar een geldautomaat en halen direct de rekening van de gedupeerde leeg. Soms maken zij wel duizenden euro’s buit. De politie waarschuwt mensen om hier niet in te trappen. Wanneer u een dergelijk telefoontje krijgt, hang dan op en bel direct met uw eigen bank. Zij kunnen u vertellen wat er moet gebeuren. Ook zullen zij u duidelijk maken dat de bank nooit vraagt om uw pincode. De pincode hoort voor een ieder geheim te blijven, dus de bank vraagt hier niet om.

Tips:
- Zorg dat de daglimiet voor het opnemen van geld niet heel hoog staat.
- Zorg dat u niet teveel ‘rood’ kunt staan bij de bank.
- Maak geld dat niet direct nodig is zoveel mogelijk over naar uw spaarrekening.
- Als u iets niet vertrouwt, vertrouw dan wel op uw onderbuikgevoel en ga er niet in mee.
- Doe altijd aangifte als u het slachtoffer bent geworden van een babbeltruc. (Bel 112 als de dader nog in de buurt is)

Voor meer informatie over babbeltrucs, kijk op onze themapagina. Praat hierover met uw (groot)ouders, zodat zij ook op de hoogte zijn van dergelijke praktijken.