MIDDELBURG - Agenten van basisteam Walcheren hielden zich afgelopen woensdag (16 juni) bezig met het onderwerp ‘ondermijnende criminaliteit’. Na presentaties door experts op dit gebied bezochten de politiemensen boerderijen, maneges, loonbedrijven en minicampings om uitleg te geven over hoe hiermee om te gaan. De exacte definitie van het begrip ‘ondermijning’ is moeilijk in één zin te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van onderwereld met de bovenwereld.

De agenten gingen in gesprek met de ondernemers en informeerden hen over de te herkennen signalen van ondermijnde criminele activiteiten en legden uit wat de gevaren en gevolgen hiervan kunnen zijn. De politie en ondernemers gingen met elkaar over dit onderwerp in gesprek en de agenten lieten een informatieve folder achter. Op het initiatief werd door de ondernemers enthousiast gereageerd en de agenten kregen waardevolle informatie.

Verhuur
Criminelen benaderden in de afgelopen tijd al diverse ondernemers om een drugslab of hennepkwekerij in hun pand te vestigen. Ook gaven ondernemers aan dat zij waren gevraagd of zij een ruimte wilden verhuren. Om 'nee' te zeggen tegen zo’n aanbod moet u stevig in uw schoenen staan. Maar zorg daar vooral voor als u het zaakje niet vertrouwt. Criminelen kunnen forse bedragen bieden, want zij weten ook dat het economisch niet overal even goed gaat.

Strafbaar
Als er strafbare feiten gepleegd worden in bijvoorbeeld een pand, schuur of loods waar u eigenaar van bent, kunt u als verhuurder strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Ook als u niet precies weet wat er in dat pand, die schuur of die loods gebeurt. Juridisch wordt namelijk van de verhuurder verwacht dat die zich op de hoogte stelt van de identiteit van de huurder en gebruiker. De kosten van de verhuur moeten via de bank worden overgemaakt en de verhuurder heeft de verplichting om zich regelmatig op de hoogte te stellen van het gebruik van verhuurde ruimtes.

Melden helpt!
Ondermijning kan ons allemaal raken en misdaad mag niet lonen, dus kunt u ons helpen bij het voorkomen van dergelijke criminaliteit. Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is? Of bent u benaderd door criminelen? Meld het altijd! Bij spoed belt u 112. Als het niet perse spoedeisend is, maar u wilt toch iemand van de politie spreken, belt u 0900- 8844. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Gebruik deze organisatie als u wel informatie wilt doorgeven, maar niet wilt dat uw naam bekend wordt bij de politie.