TILBURG/BREDA/ROOSENDAAL/MIDDELBURG - In de afgelopen week is er weer een melding binnengekomen van de diefstal van een GPS-systeem van een landbouwvoertuig. De politie waarschuwt om hier extra alert op te zijn en verdachte situaties te melden bij ons. Op die manier vergroten we de pakkans op de dader(s).


In de afgelopen jaren waren er steeds periodes dat dergelijke diefstallen de kop opstaken. Om een eventuele hausse aan GPS-diefstallen nu voor te zijn waarschuwt de politie boeren en loonwerkers van tevoren, zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. In de afgelopen tijd heeft het behoorlijk geregend, dus veel beregeningsvoertuigen die vaak ook voorzien zijn van dergelijke apparatuur zijn niet op het land geweest, maar er komt nu weer een drogere periode aan, waarin de voertuigen en machines mogelijk wel weer veel gebruikt gaan worden door boeren en loonwerkers.

Het lijkt erop dat het dieven niets uitmaakt van welk merk de GPS-systemen zijn die ze demonteren en weghalen, kennelijk kunnen ze alles gebruiken. Het lijkt ook geen verschil te maken of de systemen beveiligd zijn met een PIN-code, deze werden in het verleden ook weggenomen. Ook doet het er niet toe of schuren waar de voertuigen of machines in staan afgesloten zijn of niet, de GPS-dieven doen alle moeite om aan de door hun gewenste apparatuur te komen.

Financieel is het een behoorlijke kostenpost als een GPS-systeem gestolen wordt, vaak hebben ze een nieuwwaarde van tienduizenden euro’s.

We kunnen nu wel zeggen dat u alarmen, beveiligingssystemen of camera’s aan kunt schaffen om dit soort diefstallen te voorkomen, maar eigenlijk hebben we maar één advies dat een stuk minder geld kost. Dat advies is: haal het systeem uit uw voertuig of machine als u daar niet in de buurt bent!