MIDDELBURG - De politie heeft maandag 4 maart 2024 mannen uit Middelburg van 22 en 24 jaar oud aangehouden op verdenking van internetfraude. Het tweetal zou langere tijd via advertenties op Social Media die leidden naar verschillende websites, spullen hebben verkocht aan klanten maar die spullen nooit hebben geleverd.

Na een omvangrijk politieonderzoek heeft een groot aantal gedupeerden online aangifte gedaan. Dat gebeurde mede nadat de politie zelf contact zocht met benadeelden. De meeste slachtoffers waren namelijk opgelicht voor een bedrag van 29,95 en hadden in eerste instantie geen aangifte gedaan. Een paar andere slachtoffers deden dat wel en brachten daarmee het spreekwoordelijke balletje aan het rollen. Uit het politieonderzoek naar de oplichting / fraude bleek namelijk dat er veel meer slachtoffers waren dan aan het begin van het onderzoek duidelijk was. Ook blijkt dat de verdachten met hun praktijken erg veel geld hebben verdiend. De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. In alle gevallen kochten ze spullen via verschillende webshops, maar kregen die spullen nooit geleverd. Zo dachten de slachtoffers in 2022 en 2023 onder andere een schommelstoel, krultang, make-up tas of powerbank te hebben gekocht.

Onderzoek

Tijdens het politieonderzoek deden agenten in december 2023 een instap en huiszoeking in een woning in Middelburg. Afgelopen maandag volgde na verder onderzoek de aanhouding van de twee verdachten, inwoners van Middelburg van 22 en 24 jaar oud. Het tweetal zit vast, het politieonderzoek naar hun betrokkenheid is nog in volle gang.

Aangifte doen loont

De politie wil ook in dit onderzoek benadrukken dat aangifte doen loont. Het helpt om de geleden schade zoveel mogelijk te beperken, nieuwe slachtoffers te voorkomen en criminelen op te sporen.

Bent u opgelicht via een webshop of een verkoopplatform? Heeft u online iets gekocht en dat nooit ontvangen? Of iets verkocht en de koper heeft nooit betaald? Dan bent u slachtoffer van oplichting met online aankopen of verkopen. Doe aangifte als u denkt dat u slachtoffer bent van fraude met online handel. Dit kan online via de website www.politie.nl. Op de themapagina van de website kunt u ook terecht voor meer informatie.

Uw aangifte wordt beoordeeld door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Bij meerdere aangiftes tegen dezelfde verdachte worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt bovendien alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek. Bent u slachtoffer? Kijk dan ook eens op de website van Slachtofferhulp Nederland.