MIDDELBURG - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een 26-jarige man uit Middelburg veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden. Hij heeft voorbereidingshandelingen getroffen om terroristische handelingen te plegen.

Arrestatie in Duitsland
In 2013 was de man enkele maanden vermist. Hij zou in die periode in Syrië hebben deelgenomen aan een trainingskamp van een terroristische organisatie. Hij werd in oktober 2016 aangesproken in Duitsland tijdens een controle in de trein, toen hij op weg was naar Boedapest. Via de zogenaamde Balkanroute wordt vaker gereisd door Syriëgangers. Omdat zijn naam nog bekend was bij de autoriteiten is de man aangehouden en enkele weken later overgeleverd aan de Nederlandse justitie.

Wijziging in tenlastelegging
Eerder sprak de rechtbank Zeeland-West-Brabant de man vrij. Hem was toen ten laste gelegd dat hij een poging had gedaan om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Dat kon volgens de rechtbank niet bewezen worden. In hoger beroep heeft het OM de tenlastelegging daarom gewijzigd in het plegen van voorbereidingshandelingen.

Bewijs
Het hof vindt dat er genoeg bewijs is om de man te veroordelen voor het plegen van de voorbereidingshandelingen. De man is, tijdens zijn vermissing in 2013, naar Syrië afgereisd. Daar heeft hij deelgenomen aan een trainingskamp van een terroristische organisatie. Hij kreeg daar onder andere wapentraining en leerde de Arabische taal. Uit de zoekgeschiedenis van zijn computer blijkt daarnaast dat hij websites bezocht en filmpjes keek met radicale inhoud.

Persoonlijke omstandigheden
De persoonlijke omstandigheden van de man zijn ook meegewogen bij het bepalen van de straf. De man heeft psychische problemen waarvoor hij wordt behandeld. Hij lijkt een gedragsverandering doorgemaakt te hebben en meer inzicht te hebben in zijn handelen.

Voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden
Het hof legt de man 800 dagen gevangenisstraf op, waarvan 473 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De tijd die de man al in voorarrest heeft doorgebracht wordt daar vanaf gehaald. Dat houdt in dat de man nu niet terug naar de gevangenis hoeft. Het hof kiest daarvoor omdat een nieuwe gevangenisstraf de gedragsverandering van de man negatief zou beïnvloeden.

Naast de langere proeftijd heeft het hof ook een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd. Zo moet de man zich gedurende de proeftijd melden bij de reclassering, een behandeling volgen voor zijn psychische problemen en verblijven in een instelling voor begeleid wonen. Hij wordt ook begeleid door het Landelijk Steunpunt Extremisme zolang de reclassering dat nodig vindt.

De uitspraak wordt zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd.