OOST SOUBURG - De politie hield de afgelopen weken in Middelburg, Oost-Souburg en Vlissingen vijf mannen aan. Politie en justitie onderzoeken hun betrokkenheid bij meerdere explosies in Oost-Souburg tijdens de recente oudjaarsdag.

De recherche stelde de afgelopen maanden een onderzoek in omdat op meerdere plaatsen in Oost-Souburg zelfgemaakte explosieven tot ontploffing waren gebracht. Zo was er bijvoorbeeld op oudjaarsavond een enorme explosie, gevolgd door metershoge vlammen bij woonzorgcentrum Nieuw Bachtenpoorte aan het Oranjeplein in Oost-Souburg. Daar werd een zelfgemaakte brandbom tot ontploffing gebracht. Niemand raakte gewond, maar dat had heel anders af kunnen lopen.

De resultaten van dit politieonderzoek leidde in eerste instantie naar een tweetal, namelijk een 18-jarige man uit Vlissingen en een 19-jarige man uit Oost-Souburg. Het duo werd dinsdag 28 mei gearresteerd en naar een politiecellencomplex gebracht, waar zij de daaropvolgende dagen werden verhoord. Zij zijn vrijdag 31 mei voor de rechter-commissaris geleid, die de hechtenis onder voorwaarden schorste. Zij blijven verdachten in deze zaak.

Vervolgens werden op 1 juni twee andere mannen aangehouden. Dat gebeurde in woningen in Middelburg en Vlissingen. Het gaat hierbij om een 18-jarige man uit Middelburg en een 20-jarige man uit Vlissingen. Zij zijn diezelfde dag door de recherche verhoord en mochten daarna het politiecellencomplex verlaten. Tot slot werd op 4 juni in Middelburg een 18-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Ook hij werd verhoord. Deze Vlissinger verliet diezelfde avond het politiebureau.

Burgemeester Bas van den Tillaar is blij met deze aanhoudingen: “Dit is goed nieuws! De vuurwerkbom die met de jaarwisseling afging op het Oranjeplein in Oost-Souburg zorgde voor veel onrust. Hierna is er veel extra inzet geweest van o.a. de wijkagenten, de boa’s, de wijkcoördinatoren en de buurtteams. Mijn complimenten voor het onderzoekswerk van de politie en de inspanningen van alle andere betrokken instanties!”

De politie meldt de aanhoudingen nu pas, omdat eerst alle verdachten verhoord moesten worden.