ZOUTELANDE - Een 35-jarige man is veroordeeld tot 200 uur taakstraf omdat hij op 23 juli 2019 een fataal speedbootongeluk veroorzaakte vlak voor de kust van Zoutelande. Ook is hij veroordeeld voor het varen met de speedboot terwijl hij onder invloed was van alcohol. Door snel, onvoorzichtig en onoplettend te varen, veroorzaakte hij een aanvaring met een rubberbootje waarin een 15-jarig meisje en haar stiefbroer zaten. Het meisje overleefde de klap niet. De man moet naast de taakstraf ook smartengeld betalen aan de ouders van het slachtoffer.


Onherstelbaar leed

De man is met een te hoge snelheid weggevaren en had daardoor onvoldoende zicht op wat er om hem heen op het water gebeurde. Het was die dag enorm druk op het strand en hij moest dus weten dat er zwemmers en andere recreanten in het water aanwezig konden zijn. Na de fatale aanvaring met het rubberbootje is geconstateerd dat de man onder invloed was van alcohol. Alcohol en verkeer, ook op het water, is geen goede combinatie, aldus oordeelt de rechtbank.

De man heeft groot en onherstelbaar leed veroorzaakt bij de nabestaanden van het meisje. De rechtbank is zich er van bewust dat welke straf zij ook oplegt, daarmee het verdriet en het verlies van de nabestaanden niet kunnen worden goedgemaakt. De rechtbank houdt ook rekening met de impact van de aanvaring op de man. Hij zal moeten leven met het besef dat hij schuldig is aan een dodelijk ongeval. Verdachte heeft op de zitting verteld zich verantwoordelijk te voelen voor het overlijden van het meisje en zijn spijt en medeleven aan de nabestaanden betuigd.