NEDERLAND - Bij de start van oktober zijn de temperaturen nog altijd zeer aangenaam en zacht voor de tijd van het jaar en daar lijkt de komende week weinig verandering in te komen. Dinsdag kan het weliswaar wat frisser worden, vergezeld van enkele buien, maar daarna is er een nieuw hogedrukgebied op komst met regelmatig zon.


Op zondag trekken er vooral in het noordelijke kustgebied enkele flinke wolken over waar soms ook wat lichteregen uit valt. Met een vrij krachtige zuidwestelijke wind wordt het daar maximaal 20 graden. Elders blijft het droog met in het zuiden van het land de meeste zonneschijn. Daar kan het kwik zelfs naar 24 graden stijgen.

Maandag wordt het lokaal zelfs zomers warm met maxima rond de 25 graden. In de noordelijke helft van het land is het iets minder warm met 20-22 graden. In het midden en vooral het zuiden schijnt de zon, afgewisseld door wolkenvelden. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af en is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag trekt een koufront over het land en daardoor koelt het flink af. Het wordt overdag alleen maar kouder met temperaturen rond een graad of 16. Zon en buien wisselen elkaar af en er steekt een frisse (noord)westenwind op. In de loop van de dag wordt het wel droger en krijgt de zon iets meer ruimte. De wind is aan zee krachtig tot mogelijk hard, windkracht 6 tot 7.

Vanaf woensdag krijgen we te maken met een nieuw hogedrukgebied. De temperatuur blijft nog wel even steken, maar de buienkans en wind nemen alvast af. Wel is er vrij veel bewolking, waar af en toe de zon doorkomt.

Ook donderdag zijn er nog vrij veel wolken en is er lokaal kans op een buitje. Het wordt dan van 18 graden in het noorden tot mogelijk iets boven de 20 graden in de zuidelijke helft.

Vanaf vrijdag en in het volgende weekend krijgt de zon weer veel ruimte. De wind draait naar het zuiden tot zuidwesten en voert weer warme lucht aan. Eerst is het nog een graad of 18, maar vanaf vrijdag kan het kwik weer boven 20 graden uitkomen. In het weekend gaan sommige berekeningen zelfs voor een zomerse 25 graden hetgeen uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar.