MIDDELBURG - In 2023 werden er in Zeeland 1.095 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 2,3% hoger dan het jaar ervoor. Vooral Middelburg bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Zeeland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Meeste incidenten in Middelburg

Vooral in Middelburg sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag met in totaal 30 fietsendiefstallen. De gemeente telt hiermee zelfs meer dan een kwart van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Zeeuwse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Middelburg (Z.): 300 meldingen van fietsendiefstal

  2. Goes: 270 meldingen van fietsendiefstal

  3. Vlissingen: 205 meldingen van fietsendiefstal

  4. Veere: 95 meldingen van fietsendiefstal

  5. Terneuzen: 50 meldingen van fietsendiefstal

In Borsele en Noord-Beveland lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: in beide gemeenten werd 5 keer melding gedaan van een gestolen fiets.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Sterkste toename in Kapelle

Het aantal fietsendiefstallen lag vorig jaar iets hoger dan in 2022 (+2,3%). Ten opzichte van pre-coronajaar is de toename een stuk sterker (+30,4%). Wel zijn er grote lokale verschillen.

In Kapelle was bijvoorbeeld de sterkste toename. Hier was vorig jaar meer dan een verdubbeling in het aantal fietsendiefstallen: 133,3% meer dan in 2022. Ook in Goes (+12,5)%, Veere (+11,8%) en Vlissingen (+10,8%) werden in 2023 meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Zeeland steeg het aantal fietsendiefstallen: in vier gemeenten was juist een daling. In Schouwen-Duiveland nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-46,7%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023