NEDERLAND - Leraren en ander personeel op scholen moeten na maximaal een jaar een vast contract krijgen, zo wil minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs.


In zijn voorstel staat ook dat minstens 80 procent van het personeel op basisscholen en het voortgezet onderwijs een vast contract moet hebben en er een maximum komt op de inhuur van zzp'ers en uitzendkrachten. Scholen mogen maximaal 5 procent van het budget daaraan uitgeven.

Wiersma wil met het plan werken in het onderwijs aantrekkelijker maken en voor meer vaste gezichten zorgen in de klas: “We doen er alles aan om leraren en ander schoolpersoneel te werven én te behouden. De salarissen zijn verhoogd en de werkdruk gaat omlaag, zodat er meer tijd is om cursussen of trainingen te volgen, lessen voor te bereiden of om leerlingen die dat het best kunnen gebruiken extra aandacht te geven. Dit wetsvoorstel voegt daar twee belangrijke zaken aan toe: meer begeleiding en een betere rechtspositie.

Dat gaat op veel scholen goed, maar ik hoor nog te veel verhalen van leraren die van het ene naar het andere tijdelijke contract gaan. Of mensen die op meerdere scholen overal een paar uurtjes werken en op die manier een fulltime baan bij elkaar moeten sprokkelen. Dan is de lol er snel van af. Niemand mag tegen zijn zin het onderwijs verlaten. We hebben iedereen keihard nodig!”

.